Skip to content
Written by Wulff Entre

Wulff Entre Ltd. provides a completely stress-free solution for all local or international trade show needs. We are trade show specialists providing expertise, stand design, and project management services to help our customers save time and effortlessly reach their goals.

Pari päivää sitten twitterverkostoni yltyi hetkellisesti keskustelemaan messujen tärkeydestä yritysten markkinoinnin kannalta. Yllättävän moni oli sitä mieltä, että koko touhu on silkkaa rahanhukkaa. Lisäksi annettiin vähän ymmärtää, että messuille lähtö on mielikuvituksettomuutta, tylsyyttä, tyhmyyttä ja mitäpä vielä muuta.
Päätin olla provosoitumatta, ja tyydyin osallistumaan keskusteluun ainoastaan toteamalla, ettei avaimenperien ja mariannekarkkien jakaminen yksin riitäkään.
En toisaalta oikeastaan ymmärrä kenelle tämä tulee varsinkaan tämän kaiken valtoimenaan vellovan sisältömarkkinointihypen keskellä yllätyksenä? Toki huonoja tai kuolevia messuja on, mutta jos taustatyön tekemiselle viitsii uhrata aatoksen, ei harhavalintoja tule ainakaan niin kovin helposti tehtyä.
Toinen tärkeä juttu on oivaltaa, ettei messuille lähdetä vain juomaan kaljaa ja jutustelemaan – siellähän ollaan yhtä lailla töissä kuin toimistollakin, hyvänen aika sentään! Osastolle asennettava oluthana saattaa toki vauhdittaa kauppojen syntymistä, ja kauppojahan messuilta useimmiten ollaan hakemassa.
Huomioikaa, että puhun tässä yhteydessä nimenomaan B2B-messuista.
Siispä todettakoon, että siinä missä messut voivat olla massiivinen hukkainvestointi, voivat ne olla myös yrityksen liikevaihdon kannalta elintärkeä markkinointitoimenpide. Järkevällä ja perusteellisella tavoitteiden määrittelemisellä sekä etukäteisjärjestelyjen huolellisella tekemisellä voidaan sulkea suuaukko monelta sudenkuopalta.
Todisteita etsiessäni päätin vilkaista äskettäin päättyneiden Medica-messujen palautelaatikkoon. Tänä vuonna veimme paikalle yhteensä 26 suomalaisyritystä, ja näistä 21 vastasi palautekyselyymme.

Tässä muutama tilastopoiminta:

  • Suurin osa yrityksistä oli onnistunut saamaan kokoon yli 30 uutta kontaktia, parhaimmat ylsivät lähelle kahtasataa.
  • Suoria tarjouspyyntöjä saatiin keskimärin n. 20 kpl. Edellä mainittu eniten kontakteja saanut yritys sai myös yli sata tarjouspyyntöä.
  • Messuilla allekirjoitettuja sopimuksia saatiin aikaan yleisimmin n. 5 kpl, joskin toiset ylsivät jopa yli kymmeneen.
  • Kukaan vastaajista ei pitänyt Medica 2014-tapahtumaa liiketoiminnan kannalta pettymyksenä

Ei tarvita kummoisiakaan matemaatikon tai talousneron taitoja huomatakseen, että messut ovat olleet yritysten myynnin kannalta suuri menestys. On ilmiselvää, että nämä osallistujat ovat jo etukäteen tienneet, mitä lähtevät messuilta tavoittelemaan.
En missään nimessä leimaisi heitä tyhmiksi tai huonoiksi markkinoijiksi siksi, että he käyttivät rahaa messuihin huolimatta siitä, että on niin kovin muodikasta panostaa digiin. Jos hyvä sisältö toimii netissä, niin miksei sitten messuilla? Siiloja siellä ja siiloja täällä sanoi markkinoija kun Twitteriin kaiken työaikansa käytti.
Ihmiset saattavat toki ostaa halpoja asioita mielelellään internetistä, mutta kymmeniä tai satoja tuhansia euroja käsittävät kaupat tai vuosiksi tehtävät kumppanuussopimukset lutviutuvat harvoin verkkokaupan kautta.
Messuille on siis edelleen aikansa ja paikkansa.
Just saying.

Search


Read Next: Latest Articles