Skip to content
Written by Wulff Entre

Wulff Entre Ltd. provides a completely stress-free solution for all local or international trade show needs. We are trade show specialists providing expertise, stand design, and project management services to help our customers save time and effortlessly reach their goals.

26-Oct-19
Lukuaika 2 min: As published in Navigator Magazine

Busanissa vietettiin perinteistä Marine Week-tapahtumaa 22.–25. lokakuuta 2019. Laivanrakentamisen messutapahtuma Kormarine on osa kolmen messun kokonaisuutta, johon kuuluvat myös Sea-Port ja Madex (navypuolen tapahtuma). 

Kormarine-messuja on pidetty jo vuodesta 1978 lähtien, joten kyseessä on vakiintunut näyttely meripuolen näyttelyjen vuosikellossa. Kormarine on myös alan tärkein näyttely Koreassa. 

Finland Maritime -paviljongissa oli tänä vuonna mukana yhdeksän näytteilleasettajaa: Napa, Auramarine, Valmet, Norsepower, Turku Science Park, Business Finland Soulista, Evac, Sammet Dampers ja paviljongin yrityksille koordinoinut Wulff Entre. Myös Navigator Magazinen vuosikirjaa jaettiin messuilla Finland Maritime -loungessa. 

Suomen yhteisosasto sijaitsi samassa hallissa muiden isojen maapaviljonkien, kuten Norjan, Saksan, Tanskan, Ison-Britannian ja Hollannin, kanssa. Paviljongin lisäksi Suomi-väriä nähtiin Wärtsilän, ABB:n ja Langh Techin osastoilla sekä muutama yritys paikallisten agenttien osastoilla, kuten Helkama Bica, Hella Marine ja Vaisala.

Messut alkoivat odottavissa tunnelmissa, sillä Korean markkinat ovat olleet hieman mollisointuisia viime vuosina. Viikon kuluessa oli kuitenkin selvää, ettei näille messuille tullut lähdettyä turhaan. 

Kävijämäärissä oli selkeää nousua. Telakat toivat vierailijoita omilla busseillaan, ja delegaatiot kiersivät näyttelyä kiinnostuneen ahkerasti. Messukävijöiden määrän lisäksi laatu oli korkea. 

Pioneeriratkaisuja ja virkistyvät markkinanäkymät

Valmetilta messuilla edustanut Anssi Mäkelä kertoi, että Korean markkinat ovat erittäin tärkeät heidän rikkipesureilleen. 

“Korean telakoista muun muassa DSME ja Samsung ovat erikoistuneet isoihin konttilaivoihin, ja Valmet on päässyt jo näihin toimittajaksi. Messuilla haetaan lisää osuutta markkinoilta. Valmetin rikkipesurit edustavat alan pioneeriratkaisuja. Wärtsilän kanssa aloitettiin kehitystyö jo kymmenen vuotta sitten, ja vuodesta 2012 Valmet on jatkanut työtä omalla konseptillaan. Valmet on tänä päivänä yksi merkittävimmistä rikkipesuritoimittajista maailmassa. Markkinoilla on nyt mahdollisuuksia. Lakimuutoksen myötä ympäristön suojelupaine on kova, ja markkinoille on tulossa vuodessa jopa 6 000 laivaa, jotka varustetaan rikkipesureilla”, kertoo Anssi. 

Evacilta messuilla edustanut Mika Saukko on tyytyväinen messujen antiin. Kävijöitä on ollut myös muualta Aasiasta, esimerkiksi Japanista. 

“Yleisesti ottaen on oltu odottavalla kannalla, lähteekö rahtilaivabisnes nousuun Koreassa. Huomattiin, että nyt ovat myös kilpailijat aktivoituneet, joten messuilla on hyvä olla mukana. Kun pienemmätkin firmat ovat täällä, pitää markkinajohtaja Evacillakin olla oma ständi”, Mika kertoo. 

“Telakan tekninen porukka käy täällä, ja meillä ovatkin pienoismallit mukana esillä jätteenkäsittelyjärjestelmistämme. Kormarine on ollut tänä vuonna hyvä ja virkeä messu”, Mika jatkaa. 

Evac on globaalisti markkinajohtaja jätteenkäsittelyjärjestelmissä. Evac on ollut Korean markkinoilla lähes alusta saakka, jo yli 30 vuotta. 

Messuilla ensimmäistä kertaa esiintynyt Sammet Dampers Jyväskylästä on myös iloinen messujen antiin. 

Rami Tammisto yrityksestä kertoo, että messuilta lähdettiin löytämään uusia kontakteja, ja niitä on nyt saatu. 

“Kaikilla korealaisilla yrityksillä ei ole edes englanninkielisiä kotisivuja, joten yhteyden luominen Suomesta käsin on hankalaa”, Rami kertoo. 

Sammet Dampersin porukka oli jo etukäteen miettinyt, kenet he haluavat tavata messuilla – ja he olivat tyytyväisiä, että näiden lisäksi saatiin myös muutama ekstrakontakti jatkotyöstettäväksi. 

Myös Sammet Dampers edustaa alansa pioneereja. Scrubber-buumi lähti nousuun muutama vuosi sitten, ja markkinapaikat jaetaan nyt. Messuilla olikin mukana myös ainakin viisi kilpailevaa toimittajaa. Sammet Dampers on ensimmäisiä toimittajia scrubber-puolella laivateollisuudessa; he ovat olleet markkinoilla jo vuodesta 2012. 

Korean messujen konkari, Isto Sakkara Auramarinelta, on käynyt Korean messuilla ensimmäisen kerran jo vuonna 2001. Korea onkin Auramarinen toiseksi merkittävin markkina Kiinan jälkeen.

Iston mukaan imu Koreassa on nyt niin kovaa, että Korea saattaa jopa nousta kärkeen. Isto kertoo, etteivät kaikki telakat vielä käytä heidän järjestelmäänsä, mutta kysyntä on kova. Markkinapotentiaali on nyt jopa kolminkertainen, ja messut ovat olleet Auramarinelle yksi parhaimmista Koreassa. 

“Vaikka öljyt muuttuu, perinteisille polttoöljynkäsittelylaitteille on kysyntää. Tällä hetkellä näkymät ovat erittäin kovat”, hymyilee messuilla menestynyt Auramarinen myyntitykki Isto Sakkara.

Vinkkejä suomalaisyrityksille

Sekä Isto että Rami suosittelevat Koreaa muillekin suomalaisyrityksille. 

“Tulkaa rohkeasti markkinoille, tilaa täällä kyllä on. Suomella on Koreassa hyvä maine luotettavana toimittajana. Korealaiset tekevät päätöksiä ja sietävät riskejä. Täällä on parhaimmillaan tekemisen ja etenemisen meininki”, Rami kertoo. 

“Olen tyytyväinen messujen järjestelyihin. Kaikki on toiminut hyvin. Tultiin valmiille ‘ständille’, ja messujen jälkeen voidaan vain lähteä – huolehtimatta järjestelyistä sen kummemmin. Ei tällaisia messuja oman työn ohessa järjestellä”, Rami kehuu Wulff Entren palveluita messuilla Suomen yhteisosaston suhteen. 

Isto jakoi vinkkejä Koreaan tähtääville suomalaisyrityksille.

“Yksi vaihtoehto Korean markkinoilla aloittavalla yrityksellä on se, että hyvä agentti voi hankkia heille audienssin telakoille. Siinä pääsee suoraan paikallisen suosituksesta esittelemään omia ratkaisuja. Agentin valinnassa kannattaa olla kuitenkin tarkka. Yksi vinkki on valita sellainen agentti, joka edustaa jo jotain muuta pohjoismaista yritystä maassa. Tämä voi auttaa pääsemään tuotteiden kanssa läpi nopeammin, ja toisaalta pohjoismaalainen toimintaympäristö on jo agentille tuttua. Korea on haastava, muttei missään nimessä mahdoton markkina. Kannattaa panostaa ehdottomasti hyvään asiakaspalveluun, kysymyksiin täytyy vastata heti ja teknisen tuen täytyy toimia sataprosenttisesti. Jatkuvuus bisnessuhteessa on taattu, jos hoidat asiat hyvin. Huonosta asiakaspalvelusta taas voi joutua jopa kymmeneksi vuodeksi ‘mustalle listalle’. Valitettavasti tuntuu yhä siltä, että suurin osa eurooppalaisista yrityksistä kompastuu näillä markkinoilla hitauteen”, Isto jatkaa.

Wulff Entre toimii Kormarinen myyntiedustajana Suomessa ja Ruotsissa sekä vastaa Maritime Finland -paviljongin järjestämisestä. Kormarine 2021 -messupaikkojen ennakkovarauksia otetaan jo vastaan, info@wulffentre.com

Haastattelut, kuvat ja teksti, Ninni Arion, Wulff Entre Oy.

 


Read Next: Latest Articles