Skip to content
Written by Wulff Entre

Wulff Entre Ltd. provides a completely stress-free solution for all local or international trade show needs. We are trade show specialists providing expertise, stand design, and project management services to help our customers save time and effortlessly reach their goals.

Iranin vuosia jatkunut eristys päättyi 12 vuoden neuvottelujen jälkeen tammikuussa 2016, ja tämän seurauksena monet Euroopan maat odottavat nyt avautuvilta markkinoilta toiveikkaina potkua omaan talouskasvuunsa.
Iran on markkinana samaa kokoluokkaa Saksan kanssa, ja eurooppalaisittain erittäin kiinnostava maa: teollinen infrastruktuuri on suhteellisen kehittynyttä, jonka lisäksi väestö on korkeasti koulutettua ja kulutustottumuksiltaan verrattain länsimaalaista. Iran on ostovoimassa mitattuna maailman 18. suurin talous, ja rikas erityisesti luonnonvaroistaan: Iranin hallussa ovat maailman toiseksi suurimmat kaasuvarat sekä neljänneksi suurimmat öljyvarat. Työvoimakustannukset ovat koko maassa matalat.
[Tweet “Monet Euroopan maat odottavat Iranin markkinoilta potkua omaan talouskasvuunsa. #vienti”]
Iranissa on lisäksi erittäin vahva kaivostoiminta- ja maataloussektori. Suurimmat haasteet löytyvät näillä näkymin yleisen tehokkuuden sekä ympäristöasioiden ympäriltä – saasteista kärsivä Iran voidaankin nähdä erittäin potentiaalisena markkinana mm. suomalaisille cleantech-alan yrityksille.
Iranin markkinat kiinnostavat suomalaisyrityksiä | Wulff Entre Ltd. | www.wulffentre.com
Ennen talouspakotteita Iranin tärkein eurooppalainen kauppakumppani on ollut Saksa, mutta nyt mukaan haluavat kaikki muutkin – kauppavaltuuskuntia on matkustanut Iraniin viimeisen vuoden aikana mm. Italiasta, Ranskasta, Tšekistä, Espanjasta, Itävallasta, Puolasta sekä Lenita Toivakan luotsaamana Suomesta.
[Tweet “Saasteista kärsivä Iran voisi työllistää mm. suomalaisia #cleantech-alan yrityksiä. #vienti”]
Eurooppalaiset tosin lähtevät kilpailemaan markkinoille hienoiselta takamatkalta: Venäjä ja Kiina ovat saaneet käydä Iranin kanssa kaikessa rauhassa kauppaa koko pitkän pakotejakson ajan, ja esimerkiksi venäläiset puunviejät hallitsevat tällä hetkellä yli 95% Iranin sahatavaramarkkinoista.
Pohjoismaiden valttikortteja ovat tuttuun tapaan toimitusvarmuus, luotettavuus sekä korkea laatu. Korruptio on Iranissa tällä hetkellä vahvasti tapetilla, ja erityisesti Suomi hyötyy paljon maineesta korruptiovapaana maana.

Jos Iranin markkinoille meno kiinnostaa, ovat messut yksi mainio paikka tehdä markkinatutkimusta ja hankkia paikallisia kontakteja.

Lisätietoja Iranissa järjestettävistä tapahtumista:
Ninni Arion / ninni.arion@wulff.fi / +358 10 6335 560


Read Next: Latest Articles